begin de dag met een lach

bekijk het filmpje

Tja, het is een feit. Niet iedereen stapt heel erg vrolijk uit bed. Hoe is dat bij jou? Bij mij wisselt het erg: soms kan iedereen maar beter zijn mond houden, maar meestal is de eerste grap ruim voor 8 uur gemaakt. Het grappige is, dat die ochtenden mét een grap zorgen voor een leukere dag. Je staat ontspannen op en dat werkt door in de rest van je programma. Opstaan met een lach is dus hartstikke goed!

Als de leerlingen in jouw klas komen zijn ze natuurlijk al even geleden opgestaan (althans, dat is de bedoeling). Toch kun je voor een vrolijk begin van de dag zorgen. Hoe? Zo:

Gewoon… lachen
De eerste keer dat ik dit deed was ik op een zomerkamp toen ik een jaar of dertien was. Het was de eerste avond, dus je kunt je voorstellen hoe ik me voelde: behoorlijk ellendig, liever thuis en een beetje last van zenuwen. De opdracht was om in een kring op de grond te gaan zitten. Vervolgens moesten we rustig beginnen met lachen. Een beetje giechelen dus. Niet om een specifieke reden, puur en alleen lachen om te lachen. Langzaamaan begon de groepsleider iets harder te lachen. De groep volgde. Voor we het wisten was het lachen overgegaan van ‘nep’ lachen naar daadwerkelijk in een stuip liggen; ‘echt’ lachen. Het effect? Het ijs was volledig gebroken en de sfeer was fantastisch. Een hele mooie basis voor het verdere programma. Dit geldt ook voor deze oefening in klassenverband. Het is een hele vrolijke en goede basis voor de rest van de dag. 

Deze oefening uitbreiden?
zoek iets waar je erg om kunnen lachen: een filmpje, een foto, een verhaal etc. Stuur dit voor de les naar je docent.