De club van....

Op de eerste schooldag zijn alle leerlingen volop bezig met het plakken van etiketten. Of we nu willen of niet, iedereen krijgt een etiket opgeplakt, alle klasgenoten en alle docenten.

Dat etiket zegt alles over de plakker. Hij/zij bepaalt zijn/haar etiket namelijk op zijn voorgeschiedenis. Is die plezierig of niet? heb je meer met juffen of met meesters? Is de leraar bevriend met je ouders of zit hij toevallig bij dezelfde club? Is je leraar of klasgenoot fan van dezelfde voetbalclub?

Wij gaan nu op zoek naar verbindingen:

We richten een club op waarin iedere leerling zich thuis voelt. 

Oefening 1:

Ga midden in de kring staan. Nodig een leerling uit die iets gemeenschappelijks heeft met jou. Bijvoorbeeld:"Ik nodig Govert uit omdat hij fan is van dezelfde voetbalclub" Vervolgens ga je samen met Govert een volgende leerling uitnodigen, bijvoorbeeld: "Wij nodigen Jantien uit omdat zij net als wij goed is in rekenen" Aan het einde hebben we als gemeenschappelijke eigenschap dat "wij de leukste klas van de school worden"

Oefening 2:

Nu gaan we verrassende zaken ontdekken, Nodig iedere leerling uit om de volgende zin af te maken: niemand weet van mij dat...

Nodig iedereen uit openhartig te zijn. Er mogen vragen gesteld worden.

oefening 3:

De mentor stelt zich kwetsbaar op, de klas mag vragen stelen, als docent ben je gast in je eigen talkshow. Probeer zo veel mogelijk eerlijk te antwoorden, dat betekent ook dat je je eigen grenzen bewaakt. Probeer een vraag waarop je geen antwoord wilt geven te pareren met humor.