Handtekeningenspel

Voorbereiding

Maak een enquêteformulier met vragen als

  • wie heeft er geen fiets?
  • wie heeft er contactlenzen?
  • wie is er enig kind?
  • wie heeft alleen een moeder
  • wie werkt er in de bouw?

Probeer de vragen zo te maken dat elke vraag maar op een klein aantal mensen slaat. De vraag "wie heeft er een zwemdiploma" is dus geen geschikte vraag, omdat bijna iedereen dat heeft. "Wie heeft er geen zwemdiploma" is een veel interessantere vraag.

Het spel

Iedere deelnemer krijgt een pen en een enquêteformulier. Ze krijgen de opdracht om in 20 minuten tijd zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen van anderen bij de uitspraken die op het papier staan. Aan het eind van het spel maak je de score bekend door te kijken wie de minste en wie de meeste handtekeningen heeft verzameld. Het spel blijkt dan pas geen winnaar en geen verliezer te hebben: want degene met de meeste handtekeningen, heeft die nou zo zijn best gedaan of heeft ie zo veel interesse in zijn klasgenoten. En degene die zo weinig handtekeningen heeft, heeft die nou zo slecht zijn best gedaan, of is hij in zijn klasgenoten nu niet zo geïnteresseerd?

Variatie

Een variant op het spel is het omgekeerde; verzamel van tevoren van alle deelnemers twee of drie bijzondere kenmerken en zet deze in een lijst. Geef vervolgens iedere deelnemer een kopietje van deze lijst en laat ze uitzoeken welk persoon er bij die twee of drie kenmerken hoort.