Train je concentratie

Aandacht en concentratie oefenen kan bijvoorbeeld door de volgende oefening:

Zoek een tekening en beschrijf heel precies wat je ziet, de klas tekent mee. 

Laat daarna het plaatje zien en bekijk de resultaten van de leerlingen.

Hebben ze goed geluisterd? Heeft iedereen dezelfde tekening? 

Merk je dat je geen subjectieve informatie kunt verwerken en vertellen als lelijk, mooi, raar, saai? Alleen informatie die objectief en precies beschrijft wat je ziet wordt door iedereen hetzelfde verwerkt.

Door dit te oefenen kun je ook je eigen ervaringen en gevoel objectief gaan proberen te beschrijven. Je bekijkt het dan als ware vanuit een observant.

Wanneer je hoofd op hol slaat of je nerveus bent kun je je concentreren op iets in je omgeving en dat in je hoofd zo precies mogelijk gaan omschrijven, dit leidt je af van je gevoel en andere gedachten. Het houdt negatieve gedachten in de toom.


Stap 1
Neem een een voorwerp uit je etui, bijvoorbeeld een gum, en bekijk het van alle kanten. Al je aandacht gaat naar de gum je bestudeert hem goed. Probeer niet afgeleid te worden door gedachten die in je opkomen. Denk niet aan waar de gum vandaan komt, hoe duur ie is, waarom hij viezig is etc. Gewoon kijken, voelen en aanraken.

Stap 2
Deze stap is dezelfde als de vorige, alleen nu visualiseer je de gum met je ogen dicht. Probeer de gum te zien en te voelen in je gedachten. Vorm een duidelijk beeld van de gum. Als het moeilijk wordt, doe dan je ogen open, kijk naar de gum, en ga dan weer verder.

Stap 3
Als je voorgaande stappen onder de knie hebt, kun je met deze beginnen. Teken een geometrisch figuur zoals een driehoek, een rechthoek of een cirkel. Maak het ongeveer 10 cm. groot en kleur het in. Richt nu al je aandacht op dit figuur. Je ziet alleen dit figuur, voor jou is dat het enige wat er op dit moment bestaat, niets anders.

Stap 4
Zelfde oefening als de vorige, alleen probeer je nu het figuur nu voor je te zien met je ogen dicht. Als het moeilijk wordt of je vergeet hoe het figuur eruit ziet, open dan je ogen en kijk naar het figuur. Sluit je ogen weer en ga verder met de oefening.

Stap 5

Deze oefening is dezelfde als bovenstaande, alleen nu visualiseer je het figuur met de ogen open zonder naar de figuur te kijken.

Stap 6

Als alle je alle vorige stappen onder de knie hebt kun je met deze stap beginnen. Probeer om minimaal 5 minuten zonder gedachten te blijven. Als het goed is hebben deze oefeningen het mogelijk gemaakt om rust in je hoofd te krijgen. Hoe vaker je deze oefening doet hoe makkelijker het wordt. 


Concentratie heeft dus alles te maken met aandacht. Aandacht geven aan datgene wat jij kiest om aandacht te geven. 

Train je aandacht net als dat je je spieren traint met sporten, je zult zien dat het helpt!

Ook het maken van een sudoku, een zoekplaatje of ander soort puzzel helpen je om je concentratie te verbeteren en jezelf de keuze te geven waar je aandacht op gericht wilt hebben. Bovendien helpt het je om negatieve gedachten onder controle te houden.