Hygiëne

Bacteriën verstoppen zich op onverwachte plekjes in huis

Bacteriën en andere vuile beestjes kunnen zich verschuilen op plekken waar je het minst verwacht, dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Mensen verwachten dat badkamers de vuilste kamer in huis zijn, maar in werkelijkheid is dit de keuken. Het meest onhygiënische voorwerp is ironisch genoeg de spons.

 

De onderzoekers lieten 22 verschillende mensen een maand lang voorwerpen in hun huishouden controleren naar verschillende bacteriën en schimmels. Ze lieten hen ook een vragenlijst invullen over de plekken die ze als het meest vuil beschouwden. Daaruit bleek dat de meeste mensen denken dat de tandenborstelhouder het vuilst is, terwijl dit eigenlijk de keukenspons was. Over het algemeen kwam de perceptie van wat proper en wat vuil is niet overeen met de realiteit.

 

Verschillende soorten

Een vaak aangetroffen groep van bacteriën was de coliform (in 81 procent van de huizen), hieronder behoren onder meer salmonella en E. coli. Dit is een vaak voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging, maar het duidt ook op de aanwezigheid van bacteriën uit uitwerpselen, deze huizen vaak in de keuken van het huis. Coliform zit vaak op rauw vlees en groenten, ongewassen groenten en handen. 77 procent van de sponzen en schoteldoeken bevatten coliform, dit was het geval bij bijna de helft van de afwasbakken, daarnaast zit dit op 32 procent van de aanrechten en 18 procent op snijplanken.

 

Verrassende plekjes

Badkamers bleken veel hygiënischer te zijn, wel bleek dat 27 procent van de tandenborstelhouders sporen van de coliformbacterie bevatten. “Sponzen pikken bacteriën op, ze worden vaak niet naar behoren gereinigd”, aldus onderzoeker Rob Donofrio. “De vele putjes en scheurtjes zijn ideale broeihaarden voor bacteriën. Tandenborstelhouders pikken veel beestjes op doordat deze door de badkamer zwerven nadat het toilet werd doorgespoeld. Andere verrassende resultaten waren dat bij 60 procent van de huishoudens ook schimmels huizen op afstandsbedieningen of op de bediening van spelconsoles. Op een kwart van de knuffeldieren werden stafylokokken aangetroffen.”

 

  1. Vindt je dit een verrassend artikel?
  1. Wat is op jouw kamer de plek met de meeste bacteriën denk je?
  1. Waar moet je op school uitkijken met bacteriën? 
  1. Wat is het gevaar van al deze bacteriën?