Seks en zo

Dit is niet iets van deze tijd hoor! Jongeren in de brugklas waren altijd al erg nieuwsgierig naar alle wat met seks te maken heeft. Dat is niet iets vreemds of vies of buitensporigs. Vaak lopen zij met allerlei vragen en horen van vrienden verwarrende verhalen. Voor jongens lijkt het soms stoer om al enige ervaring te hebben en voor de meisjes lijkt het soms alsof de verwachtingen heel hoog liggen. In mijn klas probeer ik altijd om het gesprek zo open mogelijk te houden. We maken duidelijke afspraken, alles wat besproken wordt blijft tussen de vier muren van het lokaal. Daarvoor laat ik ze zelfs elkaars handen vasthouden en het een voor een plechtig beloven. Dat opent vaak wel het gesprek, waarbij er ook vaak vragen komen of de juf 'het' ook doet (daarop blijft het antwoord natuurlijk ook tussen dezelfde muren). Geen enkele vraag is gek, de een weet iets en de ander weet weer iets anders.

De les kan pas echt waardevol worden als het vertrouwen er is dat niets gek is en dat alle vragen een zo goed mogelijk antwoord verdienen.

Met ouders bespreken gebeurt echt zelden. De meeste leerlingen die zeggen dat dit een gespreksonderwerp is thuis blijken eerder al de technische uitleg te hebben gekregen en de uitleg over veilig vrijen. Ook zijn er veel jongeren die denken er open over te kunnen spreken thuis omdat er vaak grove, seksistische grappen worden gemaakt thuis. Om een voorbeeld te noemen, een jongen die vaak de meest ondenkbare seksuele termen bezigde en thuis de meest vunzige moppen hoorde, vroeg aan mij in de klas of het echt zo was dat er in de pubertijd een botje in de piemel groeide?! Kortom: Er is nog veel te leren voor onze brugklassers en waar kan dat beter dan in een klas met een lotgenoten en een mentor die niets vreemd vindt? 

Ik ben ervan overtuigd dat het wereldwijde web, met alle pornofilms die voor handen zijn, een geduchte tegenstander verdient!