Mindfulness

nodig: pen en papier.


Het is best een hype: mindfulness. Het betekent één en al aandacht hebben voor wat er nu is. Dus niet piekeren over gisteren of stressen voor de toets van morgen, maar kijken hoe het nú met je gaat. Dat maakt je een stuk rustiger en relaxter. In deze lesbrief probeer je een paar mindfulnessoefeningen in de klas. Je doet dit een paar weken lang. Zo ontdek je of mindfulness iets voor jou is!

  1. Schrijf op waar je allemaal aan denkt in één minuut. De docent geeft aan wanneer de minuut start. Probeer in die minuut goed naar je eigen gedachten te luisteren: aan welke dingen denk jij allemaal? Schrijf alle onderwerpen op. Lees daarna de tekst hieronder en bespreek dit in de klas.

Je gedachten gaan maar door. Je hebt het vaak niet eens door! Pas als je erop let, merk je hoe veel gedachten er langskomen. Dat zijn er namelijk wel 50.000 tot 70.000 per dag! Dat is niet erg, maar het kan wel veel zijn in je hoofd. Als je er niet goed mee omgaat, kan het voor onrust en stress zorgen. In de komende vier weken doe je in de klas een paar mindfulnessoefeningen. Dat zijn oefeningen die je een beetje tot rust brengen doordat ze je even ‘pauze’ geven van alle onrust. Deze oefeningen helpen je om je aandacht (na de oefening) echt bij je werk te houden.


Beantwoord na deze vier weken deze vragen en bespreek jullie antwoorden klassikaal.

  1. Gingen de oefeningen door de weken heen steeds makkelijker? Leg je antwoord uit.
  2. Merkte je verschil bij jezelf na de oefeningen? Leg je antwoord uit.
  3. Wat vond je van de oefeningen? Wil je hier zelf mee doorgaan? Leg je antwoord uit. 

Week 1. De bodyscan Tijdens deze oefening loop je in acht minuten in gedachten je hele lijf af. Je kunt de oefening zittend doen. De docent laat hiervoor een ingesproken tekst horen, zoals:

Tumult-Lesbrief-Mindful-in-de-klas
PDF – 1,3 MB 688 downloads