begrijpend lezen

Aangezien begrijpend lezen bij alle vakken terug komt is het belangrijk om hiermee te blijven oefenen, daar is deze opdracht dan ook voor.

Lees eerst de opdracht goed door, ga dan aan de slag.

Het is de bedoeling dat je een tekst gaat schrijven waarin je zoveel mogelijk moeilijke woorden verwerkt, die op de juiste manier gebruikt gaan worden. Je zult dus alle woorden moeten opzoeken in een woordenboek.

Pak het woordenboek en ga op zoek naar allerlei gekke woorden, dit worden de woorden die je gaat gebruiken in je verhaal. Het mag een heel fantasierijk verhaal worden.

Schrijf deze woorden voor het gemak even op een kladblaadje.

Als je alle woorden hebt gevonden bedenk je een verhaal dat erbij past. Het hoeft geen heel spannend verhaal te worden maar de woorden moeten wel in de juiste betekenis worden gebruikt. Ook maak je gebruik van kopjes en alinea's.

Je moet wel alle woorden later kunnen uitleggen dus let er goed op dat je zelf je verhaal blijft begrijpen. Het zal waarschijnlijk een verhaal worden wat een ander niet snel helemaal uit zal gaan lezen maar je zult veel nieuwe woorden leren kennen. Veel moeilijke woorden zijn erg leuk om eens kennis mee te maken en nu ga je zelf zinnen maken zodat je ze ook makkelijker zult blijven onthouden. Tijdens veel van jullie lessen komen er allerlei lastige woorden aan bod, dan heb je veel voordeel als je al weet waar het over gaat. laat je vooral niet uit het veld slaan door al deze gekke woorden maar maak er een spelletje van met jezelf en zie er de humor van in. Die humor is natuurlijk belangrijk bij alles wat je doet, je zult alles in het leven zelf leuk moeten maken om het vol te houden, vooral saaie schooltaken die toch gedaan moeten worden. Voor degene die nu nog aan het lezen zijn zal het helemaal grappig worden, hou je nu echt heel stil, als je je klasgenoten nu fanatiek in een woordenboek ziet bladeren, zij hebben namelijk nog niet de hele opdracht gelezen en zijn alvast aan de slag gegaan en denken zo sneller klaar te zijn met de opdracht. Als je nu nog wel aan het lezen bent, ga je daar gewoon nog heel even mee door. Je laat niets merken. Het is natuurlijk niet voor niets de eerste dag van deze maand, je hoeft eigenlijk helemaal niets te doen, je mag gewoon een beetje lol hebben om je over-fanatieke klasgenoten die denken dat ze hier een goed cijfer voor gaan halen. Laat nu nog steeds niets merken en ga rustig een spelletje doen ofzo en wacht af tot ze in de gaten hebben dat ze de laatste zijn die door hebben dat het soms best handig is om eerst de hele opdracht te lezen als dat wordt gezegd. De sport is natuurlijk om het zo lang mogelijk te laten duren voordat iedereen het door heeft. Zeg dus niets. Het moet echt stil blijven tijdens deze opdracht. Als je verhaal klaar is ben je nu te laat met het lezen van deze laatste regels en heb je de opdracht toch niet helemaal begrepen. Wat zal dit een prachtig verhaal opleveren.

 

heel veel succes!